Saunakalusteita tervalepästä

Penkit ja puukuorma ©Tuija Pispa

Tähän kesään kuului 10 päivää lomaa, joka vierähti rattoisasti Savonlinnassa musiikkileirillä laulua opiskellen. Loman jälkeen alkoi helle ja heinäkuun saunakalusteprojekti yhteistyössä Puuteos Loimuset Oy:n kanssa. Tehtävänantona oli valmistaa arkkitehdin piirustusten mukaisesti kymmenen penkkiä, sekä muutamia naulakkoja ja pari saunavalaisintakin. Etukäteen ajateltuna aikaa piti olla käytettävissä ruhtinaallisesti suhteessa projektin kokoon. Helle ja verstaan hajalla oleva ilmanvaihto ovat kuitenkin hieman verottaneet työtehoa. Siitäkin huolimatta projekti näyttäisi valmistuvan suunnitelmien mukaisesti heinäkuun loppuun mennessä. Projektia on toteuttamassa minun lisäkseni yksi Roihuverstaan puusepistä.

Tekninen piirros - naulakko ©Tuija PispProjekti täytyi aloittaa työpiirustusten tekemisellä. Teknisten piirustusten tekeminen on minulle mieluisaa puuhaa ja tykkään piirtää piirustukset käsin. Tietokoneiden cad-ohjelmat tuntuvat ahdistavan jähmeiltä ja hitailta oman mielikuvituksen cad-ohjelmaan, kynään ja paperiin verrattuna. (Epäilemättä varsinaisten cad-ohjelmien harjaantuneelle käyttäjälle tämä ei olisi mikään ongelma.)

Kesäkuun lopulla saimme mittoihin höylätyn tervaleppäkuorman verstaalle ja piirustusten valmistumisen jälkeen pääsin sahailemaan osien aihioita. Kalusteiden malliin kuuluu paljon rimoista tehtyjä pintoja, joten erilaisia kapuloita tuli sahattavaksi pari sataa. Samalla piti myös tehdä materiaalin suhteen laaduntarkkailua ja valikointia, jotta yhden kalusteen osat olisivat suhteellisen samansävyisiä, mahdollisimman oksattomia ja mieluummin myös suoria.

Rimojen kiinnityksessä päädyimme tappiliitoksiin, joten seuraavaksi oli ratkaistava miten liitoksia varten tarvittavat reiät saadaan porattua. Tein porauksia varten vanerista jigin, jonka avulla reikäsarjan sai porattua samanlaisiin kappaleisiin aina samalla tavalla. Rimojen rei’itystä varten tein toisen jigin. Internetin syövereistä löytyy onneksi monenlaisia jigiohjeita erilaisiin tarpeisiin, joten jigien suunnittelua ei tarvinnut aloittaa tyhjästä.

Oli melkoinen helpotus huomata, että sekä osien sahauksen mittatarkkuus että tappien reikien sijainnit olivat niin hyvin onnistuneet, että yhtäkään tapitusta tai osaa ei tarvinnut tehdä sen vuoksi uusiksi. Viime viikko on kulunut kalusteiden kasaamisen parissa ja verstaalla alkaa jo olla läjä melkein valmiita penkkejä.

Viimeisenä silauksena kaikkiin penkkeihin tulee penkkiä kiertävä kehikko, jonka kulmissa on jiiriin (45°) sahatut liitokset. Perjantain ohjelmanumero oli näiden osien sahaaminen. Aiemman mittatarkkuuden seurauksena nämäkin sahaukset sai onneksi tehdä sarjatyönä. Penkkien suhteen jäljellä on siis enää kehikoiden kasaan liimaaminen ja penkin runkoon kiinnittäminen, sekä viimeistelyhionnat. Näyttäisi vähän siltä, että penkeistä tulee aika tyylikkäät.

Tilaukseen kuului myös parin saunavalaisimen varjostimen valmistaminen. Varjostimen malli on perinteinen laatikko säleillä. Säleiden upotusta varten piti jyrsiä urat ja tässä kohtaa on kyllä käsikäyttöisillä koneilla vaikea kilpailla cnc-koneilla toteutetun massatuotannon kanssa. Pienoisen ähräämisen jälkeen sain tarvittavar urat jyrsittyä ja varjostimen saattoi koekasata.

Pari päivää kun vielä jaksaa uurastaa, saamme tämän saunakalusteprojektin valmiiksi.

Saunavalaisimen varjostin ©Tuija Pispa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *